Френски съд постанови произведение на художника-импресионист Камий Писаро да бъде върнато

...
Френски съд постанови произведение на художника-импресионист Камий Писаро да бъде върнато
Коментари Харесай

Картина, открадната от нацистите, се завръща след 77 години

Френски съд постанови произведение на художника-импресионист Камий Писаро да бъде върнато на първичните му притежатели, еврейско семейство арт колекционери, 77 години откакто картината им е била отнета по време на нацистката окупация на Франция.

Решението поставя край траялия 25 години юридически спор между потомците на Симон Бауер, еврейски предприемач, умрял през 1947 година - и американски арт колекционери.

Американските колекционери Брус и Роби Тол постоянно са поддържали, че когато през 1995 година са купили от търг на Кристис в Ню Йорк „ Берачи на грах ”, рисувана през 1887 година, не са имали визия, че картината е била отнета нелегално от нацистите. 

Най-висшият съд във Франция удостовери в сряда решение от 2018 година,  в което се споделя, че картината принадлежи на нейните първични притежатели, семейство Бауер. Решението  се основава на декрет, публикуван на 21 април 1945 година,  според който собствеността върху движимости, добити посредством обир, няма да бъде приета.

Адвокатите на фамилията показаха, че даже новите притежатели да не са имали визия, че картината е открадната, те не могат да претендират, че са законни притежатели.

" Моите клиенти са осъдени за закононарушения, осъществени от режима на Виши ", сподели юристът на Тол пред медиите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР